Airco kosten

Alle airco kosten inclusief installatie op een rij

Wat kost een airco

Wij verkopen airco’s vanaf €1800,- inclusief btw en montage. Toch is het antwoord op de vraag ‘wat kost een airco’ helaas niet zo simpel. Er zijn namelijk enorm veel factoren die van invloed zijn op de prijs. Een eenvoudige slaapkamer airco brengt uiteraard een ander kostenplaatje met zich mee dan airconditioning voor een volledig bedrijfspand. Wilt u een airco kopen, dan is het wel zo fijn om van tevoren een helder overzicht te hebben van de kosten. Daarom leggen we graag uit welke factoren de airco kosten allemaal kunnen beïnvloeden. Uiteraard kunt u altijd vrijblijvend een offerte aanvragen, om de kosten voor uw persoonlijke situatie in kaart te brengen!

De prijs per type airconditioning

Er zijn meerdere type airco’s op de markt, die allemaal hun eigen prijskaartje hebben. een standaard singlesplit installatie is doorgaans het goedkoopst en voor een moderne multisplit installatie bent u het meeste geld kwijt.

 

Soort aircoKosten airco inclusief installatie (vanaf prijzen)
Singlesplit airco€1.800,-
Multisplit airco€3.600,-
Cassette airco€2.600,-
Vloermodel airco€2.550,-
Kanaal-/satelliet airco€3.200,-
Plafond onderbouw airco€3.000,-

Een airco plaatsen: de kosten

Een airco plaatsen brengt verschillende kosten met zich mee. Allereerst natuurlijk de kosten voor de airconditioning zelf, maar ook het leidingwerk en de arbeid van de airco installateur zijn niet gratis. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren voor de airco kosten op een rij gezet.

Het aantal airco units

Uiteraard is het aantal airco’s dat u wilt installeren bepalend voor de totale kosten. Een enkele airco unit in de woonkamer kost een stuk minder dan wanneer u uw hele huis van airconditioning wil voorzien. Het plaatsen van bijvoorbeeld vijf airco’s is naar verhouding wel goedkoper dan wanneer we slechts één airco plaatsen. Dit omdat niet alle werkzaamheden ook vijf keer uitgevoerd hoeven te worden.

Het model van de binnenunit

Zoals met zoveel apparatuur zijn er ook binnen de wereld van airco’s goedkope en dure modellen op de markt. Wij werken enkel met A-merken, maar ook binnen deze merken zijn airco’s van verschillende prijsklassen beschikbaar. Onder andere de grootte, het vermogen en overige slimme functionaliteiten bepalen de prijs.

Een omkasting voor de buitenunit

Komt uw airco ergens boven op een plat dak te staan buiten het zicht, dan is een chique ombouw niet nodig. Komt de buitenunit wel in het zicht en heeft u daar last van, kunt u kiezen voor een mooie omkasting. Veel buitenunits verdienen immers geen schoonheidsprijs. Een airco cover verkopen wij vanaf 319 euro incl. btw, afhankelijk van het model.

De leidingafstand tussen de binnen- en buitenunit

De binnen- en buitenunit van uw airco moeten met elkaar verbonden worden. In onze prijs zit standaard ± 5 meter leidingwerk inbegrepen. Is de afstand groter of moeten er andere werkzaamheden uitgevoerd worden om de units met elkaar te verbinden, dan kunnen hier extra kosten voor gerekend worden.

De aanwezigheid van een dakdoorvoer en stroomvoorziening

Om een airco te plaatsen is soms een dakdoorvoer vereist en moet er ook sprake zijn van een geschikte stroomvoorziening. Als dit niet aanwezig is, zal dit moeten worden aangelegd. Hier kunnen extra kosten voor in rekening gebracht. Is dit al aanwezig en wilt u slechts uw airco vervangen, dan zullen deze kosten niet gemaakt hoeven worden.

Kosten na de aanschaf

De kosten voor een airconditioner stoppen niet na de aanschaf. Het is verstandig om ook een beeld te hebben van de airco onderhoudskosten en het energieverbruik. Zo krijgt u een completer beeld van de totale kosten.

Airco kosten

Airco onderhoudskosten

Voorkomen is vaak beter dan genezen en dat geldt ook voor airco’s. Het kan daarom verstandig zijn om uw airco installatie jaarlijks te laten onderhouden. De kosten voor een onderhoudscontract zijn afhankelijk van uw
airconditioninginstallatie. Voor één airconditioner zijn de kosten 165 euro inclusief btw per jaar. Hier kunnen eventueel nog extra kosten voor onderdelen en koudemiddel bijkomen (met een onderhoudscontract zullen wij geen extra kosten rekenen!). Door een onderhoudscontract af te sluiten bent u ervan verzekerd dat uw airco correct functioneert. Dit maakt de kans op grote defecten en dus hoge kosten aanzienlijk kleiner. Wij adviseren jaarlijks onderhoud alleen bij intensief gebruik. Als u de units maar een paar weken per jaar aan heeft staan, is het onderhoud al snel overbodig. U kunt er ook voor kiezen om het onderhoud één keer in de twee jaar uit te laten voeren. Wanneer u een onderhoudscontract hebt lopen bij ons, verlengen wij de garantie voor de uitgevoerde werkzaamheden van twee naar vijf jaar.

kosten airconditioning

Kosten voor het energieverbruik van een airco

Op airco’s ligt bij sommige mensen nog het taboe dat het stroomvreters zijn. Dit is tegenwoordig echter niet meer het geval. Door de nieuwe inverters die gebruikt worden is een airco bijna net zo zuinig als een warmtepomp. Het verbruik van de units zal dan ook erg meevallen. Wij vermelden in onze offertes ook altijd het stroomverbruik van de betreffende unit(s). Een airco die aan het koelen is, gebruikt elektriciteit. Hoe meer airco’s u heeft en hoe harder ze aan het werk zijn, hoe hoger uw energiekosten zullen zijn. Gaat u een airco kopen? Let dan op het energielabel. Hoe hoger de energie efficiëntieklasse (A+, A++ of A+++), hoe zuiniger de airco is.

geld besparen airco

Tips om te besparen op uw airco gebruik

Op de installatiekosten voor het laten plaatsen van een airco heeft u weinig invloed. Daarentegen kunt u wel degelijk besparen op de kosten voor onderhoud en energie. Door slim met uw airconditioning om te gaan komt u niet voor financiële verrassingen te staan.

Tips om kosten te besparen:

  • Laat uw airco jaarlijks onderhouden, om defecten te voorkomen
  • Schakel de airco enkel in als u thuis en in de betreffende ruimte bent
  • Zorg dat de kamer goed is geïsoleerd, zodat er geen koude of warme lucht kan ontsnappen
  • Doe uw gordijnen dicht of plaats een zonnescherm, zodat de ruimte minder opwarmt op de warme dagen

Een airco kopen met garantie

Hoewel wij een scherpe prijs bieden voor een airco installatie, blijft het voor veel huishoudens een serieus bedrag. Logisch dus dat u er lang en zorgeloos van wilt genieten. Bij Van Langen begrijpen we dit en daarom hebben we klanttevredenheid hoog in het vaandel staan. We zijn dan ook trots op de 4,9 van de 5 sterren op Google, op basis van meer dan 150 reviews. Storingen die voortkomen uit onze montage pakken we altijd direct op. Daarnaast kunt u altijd een losse onderhoudsbeurt aanvragen of onderhoudsabonnement afsluiten om er zeker van te zijn dat uw airco goed blijft functioneren.

De garantie op onze installatie:

2 jaar garantie op onze werkzaamheden (wordt verlengd naar 5 jaar bij het afsluiten van een jaarlijks
onderhoudscontract)
5 jaar fabrieksgarantie op de airco units

Veelgestelde vragen over airco kosten

Hoe duur is een airco voor in de slaapkamer?

Een enkele airco in de slaapkamer laten plaatsen kan al vanaf € 1.800,- inclusief btw. Zo heeft u geen last meer van een slechte nachtrust door de hitte. Door uw woning te bekijken en uw wensen te bespreken, kunnen we vrijblijvend een gedetailleerde offerte opstellen.

Kan ik een airco kopen en zelf plaatsen?

Dit kan enkel bij een mobiele airco. Het is als particulier niet toegestaan om zelf een airco unit te monteren, omdat hier veiligheidsrisico’s aan verbonden zijn. Enkel een monteur met een STEK certificaat en een bedrijf met een BRL100 / F-Gassen certificering mag een airco plaatsen.

Kan ik kosten besparen door mijn airco op zonnepanelen aan te sluiten?

Ja dat kan, maar het is niet aan te raden om een airco direct op zonnepanelen aan te sluiten. Door een omvormer te plaatsen is dit wel mogelijk. Doorgaans verbruikt een airco zomers de meeste stroom. Laat dit ook net de periode zijn dat uw zonnepanelen het meeste energie opwekken dankzij de vele zonuren!