Kan een airconditioner ook verwarmen?

Geplaatst op: mei 10, 2024

Een van de veel gestelde vragen: kan een airconditioner, naast koelen, ook verwarmen? Het antwoord is kort gezegd ’ja’. Tegenwoordig kunnen de meeste airco’s naast koelen ook verwarmen.

Ideale binnentemperatuur creëren

Met een airco kunt u het hele jaar door een ideale binnentemperatuur creëren. Wanneer u uw airconditioner wilt laten verwarmen, neemt de buitenunit warme lucht op uit de buitenlucht. Bij een lage buitentemperatuur, bevat de buitenlucht even goed warmte-energie, dus zelfs bij koud weer is de buitenunit in staat om dit te doen. Het koudemiddel verandert van vloeistof naar een gasvormige substantie door de opgenomen warmte. De compressor zorgt er vervolgens voor dat de temperatuur van het gasvormige koudemiddel stijgt. Het hete gas gaat door de leidingen naar de binnenunit toe. De binnenunit blaast uiteindelijk de warmte de ruimte in. Het koudemiddel wordt vervolgens weer omgezet in een koude vloeistof. Het proces herhaalt zich.

Efficiënte, duurzame verwarming van de ruimte

Dit proces resulteert in een efficiënte, duurzame verwarming van de ruimte. Relatief gezien blijft het energieverbruik laag. Hieronder ziet u een overzicht van hoeveel gas er gemiddeld verbruikt wordt bij het verwarmen van een ruimte door middel van een wandmodel van Mitsubishi Heavy Industries.

Soort airconditionerEnergieverbruik gemiddeld per jaar verwarmen
Mitsubishi Heavy Industries 2,0 kW793 kWh
Mitsubishi Heavy Industries 2,5 kW804 kWh
Mitsubishi Heavy Industries 3,5 kW895 kWh
Mitsubishi Heavy Industries 5,0 kW1.158 kWh
Mitsubishi Heavy Industries 6,3 kW1.588 kWh
Mitsubishi Heavy Industries 7,1 kW1.734 kWh

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Kosten airco als verwarming

Hoeveel u betaalt voor de airco hangt af van de soort airconditioner u aanschaft. Hierbij moet u bijvoorbeeld rekening houden met het vermogen en het aantal units.

De voordelen van verwarmen met airco

Er zitten veel voordelen aan het verwarmen van de woning of ruimte met een airconditioner. Onderstaand vermelden we de belangrijkste voordelen.

Efficiëntie

Nieuwe airconditioners zijn efficiënt in het omzetten van elektriciteit naar warmte. Deze airco’s kunnen vaak meer warmte leveren dan de energie die nodig is om ze te laten draaien, wat kan resulteren in lagere energiekosten.

Milieuvriendelijk

Veel nieuwe airconditioners gebruiken hernieuwbare energiebronnen, zoals de warmte in de buitenlucht, om warmte te produceren. Dit vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en vermindert de uitstoot van broeikasgassen.

Snelle verwarming

Airconditioners kunnen snel warmte leveren, omdat airco’s de warmte direct in de ruimte blazen. Dit kan vooral handig zijn tijdens koude ochtenden of wanneer u snel een ruimte wilt opwarmen.
Door deze voordelen is verwarming met airconditioning een aantrekkelijke optie geworden voor veel huiseigenaren, vooral in gebieden met milde winters waar traditionele verwarmingssystemen mogelijk niet efficiënt zijn. Wilt u uw huis duurzaam verwarmen? Dan bent u bij Van Langen Installatietechniek aan het juiste adres. Wij zijn STEK gecertificeerde Airco monteurs.