Zelf uw airconditioninginstallatie reinigen

Geplaatst op: mei 15, 2024

Om de levensduur van uw airconditioner te verlengen en de installatie optimaal te laten draaien, is het essentieel om de installatie één of twee keer per jaar te reinigen. Het is voornamelijk belangrijk om de filters zo nu en dan schoon te maken. Hoe meer u de airconditioner laat draaien, hoe vaker de installatie gereinigd moet worden.
U kunt een onderhoudscontract bij Van Langen Installatietechniek afsluiten. Eenmaal per jaar zal er dan een monteur bij u langskomen om een uitgebreide onderhoudsbeurt te geven aan uw installatie. Mocht u de installatie zelf willen reinigen, zal u onderstaande stappen moeten volgen. Het bijvullen van het koudemiddel zal door een gecertificeerde STEK-monteur gedaan moeten worden. Dit kunt u dus niet zomaar zelf doen.

Het stappenplan

– Benodigdheden:
– Desinfectiemiddel;
– Stofzuiger;
– Borstel;
– Onderhoudsset voor airconditioning van bijvoorbeeld het merk Advanced.

 

Stap 1: Zet de installatie uit

Tijdens het onderhoud is het noodzakelijk dat de gehele installatie uit staat. Het gehele systeem dient uitgeschakeld te worden en te stroomtoevoer dient losgekoppeld te zijn voordat u begint met het reinigen.

Stap 2: Reinig de luchtfilters

De lucht wordt gefilterd en stof wordt verwijderd uit de ruimte door middel van de luchtfilters in uw airconditioner. Voor het circuleren van frisse, aangename lucht is het belangrijk dat de luchtfilters schoon zijn.
Met behulp van een stofzuiger kunt u de buitenkant van het filter stofvrij maken. Als dit niet genoeg is, kunt u met een beetje lauw water de filters afnemen. Het is in dat geval wel belangrijk om de filters goed te laten drogen voordat u ze terugplaatst.

Stap 3: Maak de ventilator schoon

Langs de ventilator stroomt er veel lucht. Wanneer deze vies is, zal de lucht die de airconditioner blaast minder fris zijn, waardoor er onaangename geuren op kunnen treden.
Met behulp van een borstel kunt u het buitenste deel van de ventilator afnemen. Mocht deze niet schoon genoeg worden, kunt u dit ook met een klein beetje water doen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

 

Stap 4: Controleer de afvoerbak

De afvoerbak bevindt zich in de buitenunit. Hierin zal zo nu en dan vervuild water druppelen. Deze zal soms geleegd moeten worden.

Stap 5: Reinig de verdamper en condensor

Bij deze stap heeft u de onderhoudsset nodig. Schud de spuitbussen voor gebruik. Op de gehele oppervlakte van zowel de verdamper als de condensor kunt u, met beleid, het middel spuiten. De verpakking van het desbetreffende product zal aangeven hoelang het middel de tijd nodig heeft om optimaal in te werken. Als deze tijd verstreken is, dient u de verdamper en de condensor grondig af te spoelen met lauw water.

Stap 6: Reinig de buitenkant

Om de onderhoudsbeurt compleet te maken, kunt u van zowel de binnen- als de buitenunit de buitenkant schoonmaken met desinfectiemiddel.