Hoeveel gas zal u besparen met een hybride warmtepomp

Geplaatst op: mei 2, 2024

Besparen op energiekosten? Uw energierekening zal drastisch verlagen als u het gas vervangt voor stroom. U draagt tevens uw steentje bij aan het milieu met een hybride warmtepomp.

Minder gas en CO2

Geniet van een comfortabel binnenklimaat en verminder uw CO2-uitstoot door middel van een hybride warmtepomp. Onze hybride warmtepompen zijn makkelijk te combineren met bijna alle cv-ketels. Alleen op extreem koude dagen springt de cv-ketel bij. Verder zorgt de hybride warmtepomp zelf voor warmte in uw huis. Uit onderzoek blijkt dat een hybride warmtepomp gemiddeld 70 tot 80% minder gas verbruikt. Dit is ook afhankelijk van de isolatie in uw huis.

ISDE-subsidie

U kunt nu zelfs nog profiteren van overheidssubsidies. Wanneer u een hybride warmtepomp aanschaft, hebt u recht op de ISDE-subsidie. Deze subsidie is bestemd voor woningeigenaren die duurzame maatregelen treffen in hun woning.
De hoogte van de subsidie is afhankelijk van het type warmtepomp. Voor de Remeha Elga Ace 4,0 kW en Intergas Xtend 5,0 kW ontvangt u 2.400 euro aan subsidie en voor de Remeha Elga Ace 6,0 kW zelfs 2.700 euro.

 

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Berekening in een gemiddelde situatie

Met een hybride warmtepomp wordt een aanzienlijk deel van het gasverbruik dus bespaard. Dit is afhankelijk van verschillende factoren in de desbetreffende situatie, zoals de buitentemperatuur, de capaciteit van de warmtepomp en de isolatie van het huis. Als we uitgaan van een gemiddelde situatie, komen we uit op de volgende berekening:

In een typisch stookseizoen in Nederland, waarbij mensen gemiddeld 220 dagen per jaar verwarmen, kan de warmtepomp alleen al bij temperaturen tussen de 8 en 18 graden Celsius efficiënt werken. Dat komt neer op ongeveer 154 dagen waarop u dus verwarmt zonder dat de cv-ketel bijspringt.

Hulp van de CV-ketel

Op ongeveer 44 dagen is de buitentemperatuur in Nederland tussen de 3 en 8 graden Celsius. De warmtepomp zal op deze dagen een beetje hulp van de cv-ketel nodig hebben. Hiermee wordt nog 20% van het stookseizoen afgedekt.

Op de overige dagen, ongeveer 22 dagen per jaar, is het onder de 3 graden Celsius buiten. Op deze momenten zal de cv-ketel veel bij moeten springen. De warmtepomp kan tevens zo ingesteld worden, dat de cv-ketel zelfstandig het huis verwarmt op het moment dat verwarmen op gas voordeliger is dan op stroom. Dit omslagpunt is meestal bij een buitentemperatuur van 2 graden Celsius.

In totaal komt dat neer op een besparing van ongeveer 80% op uw gasverbruik. Hoe beter u uw huis geïsoleerd is, hoe minder snel de cv-ketel bij hoeft te springen en dus hoe meer u bespaart.