Profiteren van een hybride warmtepomp zonder financiële middelen

Geplaatst op: apr 12, 2024

Vanaf 2026 is het verplicht voor huiseigenaren om een warmtepomp te laten installeren bij vervanging van de cv-ketel. Een groot aantal mensen laat daarom snel nog even een nieuwe cv-ketel installeren, zodat een warmtepomp nog een tijdje uitgesteld kan worden. Een warmtepomp installeren wordt gezien als een grote investering, maar is dat nou echt het geval?

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Het Nationaal Warmtefonds

Buiten de subsidie die u van de overheid krijgt voor de aanschaf van een hybride warmtepomp, is het sinds vorig jaar, onder bepaalde voorwaarden*, mogelijk om een renteloze lening af te sluiten bij Het Nationaal Warmtefonds voor de aanschaf van een warmtepomp. Het Warmtefonds is een stichting zonder winstdoelstelling. De maandelijkse aflossing kan voor een groot deel betaald worden met het bedrag dat bespaard wordt op de energierekening. De kosten van zo een lening zijn vaak in verhouding met de verlaging van de energielast.

Uit onderzoeken blijkt dat een hybride warmtepomp uiteindelijk in bijna alle gevallen geld oplevert, zelfs als je zuinig leeft. De nieuwe regeling geldt alleen voor situaties waarin de terugverdientijd korter is dan zeven jaar. De terugverdientijd is afhankelijk per situatie: het woningtype en de isolatie van het huis hebben hier invloed op. Mocht u benieuwd zijn naar uw terugverdientijd, kunt u contact opnemen met Van Langen Installatietechniek.

Lenen voor energiebesparende maatregelen lijkt dus helemaal niet zo verkeerd als vaak gedacht wordt. Uiteindelijk is het in de meeste gevallen zelfs rendabel. 

Met een hybride warmtepomp ben je niet meer afhankelijk van variabele gasprijzen: dit neemt dus een onzekerheid weg. Naast je eigen energierekening, draagt een hybride warmtepomp bij aan de bescherming van het milieu. Tegenwoordig is het bevorderen van milieuvriendelijke initiatieven een prioriteit geworden.

*De voorwaarden voor een renteloze lening bij het Warmtefonds voor een hybride warmtepomp

– Een verzamelinkomen onder de 60.000 euro;

– Geen actieve schuldhulpverlening;

– Geen achterstandsmelding bij het BKR.