Wat is het verschil tussen een hybride en een elektrische warmtepomp?

Geplaatst op: mei 2, 2024

Een hybride warmtepomp en een elektrische warmtepomp, ook wel all-electric warmtepomp genoemd, zorgen beide dat uw huis verwarmd wordt. De twee apparaten werken echter verschillend. Het verschil in een zin: een hybride warmtepomp is een uitbreiding op een bestaande cv-ketel en een elektrische warmtepomp is een vervanging van de cv- ketel.

Een hybride warmtepomp werkt in combinatie met een cv-ketel. Het systeem schakelt soms tussen de twee bronnen. De warmtepomp is leidend. Bij een zeer lage buitentemperatuur zal de cv-ketel bijspringen om de hybride warmtepomp te ondersteunen en zo de gewenste temperatuur te handhaven. De warmtepomp kan tevens zo ingesteld worden, dat de cv-ketel het huis verwarmt op het moment dat verwarmen op gas voordeliger is dan op stroom. Dit omslagpunt is meestal bij een buitentemperatuur van 2 graden Celsius.

Door de samenwerking van deze apparaten kunt u zowel genieten van de betrouwbaarheid bij lage temperaturen van de cv-ketel, als de energiezuinigheid van een warmtepomp.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Hybride warmtepomp: met cv-ketel

Een hybride warmtepomp is een stuk goedkoper om te laten installeren dan een elektrische warmtepomp. Ook is een hybride warmtepomp voor veel meer woningen geschikt. Bij een elektrische warmtepomp dient de woning namelijk beter geïsoleerd te zijn en vloerverwarming is een vereiste.

Elektrische warmtepomp: zonder cv-ketel

Een elektrische warmtepomp en een all-electric warmtepomp werken 100% op stroom en dus zonder cv-ketel. Bij lage buitentemperaturen heeft een elektrische warmtepomp meer vermogen nodig. In woningen die niet goed geïsoleerd zijn, wordt dit problematisch. De warmtepomp zal te weinig vermogen hebben om de woning te verwarmen. Als het verwarmen wel lukt, kost dit een hoop stroom omdat de elektrische warmtepomp hard moet werken.

Een duidelijk verschil tussen de warmtepompen

Bij een hybride warmtepomp heeft u dus een stuk meer zekerheid dat de woning, op de dagen dat u het juist het hardst nodig heeft, goed verwarmt. Kortom, voor de meeste woningen is een hybride warmtepomp geschikter. De prijs voor de installatie van de warmtepomp is goedkoper en de woning dient aan minder vereisten te voldoen dan bij een elektrische warmtepomp. Tevens biedt de hybride pomp meer zekerheid op de koude dagen, omdat de cv-ketel altijd paraat staat om bij te springen.