Verschil serie- en parallel geschakelde zonnepanelen

Een zonnestroominstallatie kan zowel parallel als in serie geschakeld worden. Hieronder worden de verschillen uitgelegd. Deze informatie kan nuttig zijn om een weloverwogen zonnenpanelen keuze te maken.

Serieschakeling

Bij seriegeschakelde installaties werken wij voornamelijk met het hooggewaardeerde merk GoodWe. Wij hebben hier jarenlang ervaring mee en zijn zeer positief over dit merk.
In een seriegeschakeld systeem zijn de onderdelen in de stroomkring achter elkaar aangesloten. De stroom wordt van het ene onderdeel naar het andere doorgegeven en is gelijk verdeeld over de schakeling. Het nadeel hiervan is dat elk paneel niet meer oplevert dan het zwakste paneel. Levert één paneel minder op door bijvoorbeeld schaduw? Dan zal de schaduw ook invloed hebben op de rest van de panelen.

Parallelschakeling

Bij parallelgechakelde installaties werken wij voornamelijk met het hooggewaarderde merk Enphase. Elk paneel heeft bij een parallelschakeling een eigen micro-omvormer. De mirco-omvormer zet de opgewekte zonne-energie om in stroom, die vervolgens naar de meterkast gaat.
Het voordeel van parallelschakeling is dat elk paneel zelfstandig werkt. Wanneer één paneel minder functioneert door bijvoorbeeld schaduw of een storing, blijven de overige panelen optimaal werken. Bovendien is een parallelgeschakeld systeem gemiddeld genomen minder storingsgevoelig.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Kosten en garantie

Micro-omvormers hebben gemiddeld een langere levensduur dan een centrale omvormer. De garantie die vanuit Enphase gegeven wordt voor de micro-omvormers is dan ook 25 jaar, terwijl de garantie die gegeven wordt vanuit GoodWe voor de centrale omvormer 5 (bij een 3-fase omvormer) of 10 (bij en 1-fase omvormer) jaar is.

De kosten voor een systeem met een serieschakeling zijn lager. Als er geen schaduwvlakken op uw dak kunnen komen, is een parallelgeschakeld systeem vaak overbodig en is een serieschakelingssysteem meer dan voldoende. Lees hier meer over bepaalde kosten van zonnenpanelen.