Wanneer en hoe moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken?

Om ervoor te zorgen dat zonnepanelen optimaal presteren, is onderhoud en schoonmaken belangrijk. Door verschillende factoren zoals vogelpoep en bladeren kunnen uw zonnepanelen vervuild raken. Door de coating die zich op onze panelen bevindt, is het echter niet mogelijk dat het vuil in de panelen trekt. Bij een regenval worden de panelen gespoeld. Het is dus over het algemeen niet nodig om de panelen zelf te reinigen.
Er zijn situaties waarom het toch nodig is om uw zonnepanelen schoon te maken. In dit blogbericht beschrijven we waarom, wanneer en hoe u uw zonnepanelen het beste kunt schoonmaken.

Behouden van efficiëntie

De primaire reden om zonnepanelen schoon te maken is om hun efficiëntie te behouden. Zelfs een lichte aanslag van vuil kan de hoeveelheid zonlicht die de zonnepanelen bereiken, verminderen. Dit leidt tot een lagere energieopbrengst. Onderzoek heeft aangetoond dat vuile zonnepanelen tot 25% minder efficiënt kunnen zijn. Het schoonhouden van zonnepanelen zorgt ervoor dat ze maximaal vermogen blijven genereren, wat resulteert in hogere energiebesparingen.

Vraag vrijblijvend een offerte aan

Wanneer zonnepanelen schoonmaken?

Hoe vaak zonnepanelen moeten worden schoongemaakt hangt af van verschillende factoren, waaronder de locatie en omgevingsomstandigheden.

Omgevingsfactoren

In gebieden met veel stof, pollen, vogels of nabij industriële zones kunnen zonnepanelen sneller vuil worden.

Weersomstandigheden

In droge periodes zonder regen moeten zonnepanelen vaker worden schoongemaakt. Regen helpt namelijk om een deel van het vuil weg te spoelen.

Seizoensgebonden vuil

In de lente kunnen pollen een probleem vormen, terwijl in de herfst bladeren op de zonnepanelen kunnen vallen.

Hoe de panelen schoonmaken?

Voor het schoonmaken van zonnepanelen zijn er een aantal methoden en tips die ervoor zorgen dat u dit veilig en effectief kunt doen.

Gebruik schoon water

Gebruik bij voorkeur gedemineraliseerd water om strepen en kalkaanslag te voorkomen. Gewoon kraanwater kan mineralen achterlaten die de panelen kunnen beschadigen.

Zachte borstel of spons

Gebruik een zachte borstel of spons om krassen te voorkomen. Harde borstels of schurende schoonmaakmiddelen kunnen het oppervlak van de panelen beschadigen.

Geen hogedrukreiniger

Gebruik geen hogedrukreiniger, omdat de hoge druk de panelen kan beschadigen en de afdichtingen kan verstoren.

Voor degenen die zich niet comfortabel voelen bij het zelf schoonmaken van hun zonnepanelen, zijn er professionele schoonmaakdiensten beschikbaar. Deze bedrijven beschikken over de juiste apparatuur en ervaring om zonnepanelen grondig en veilig schoon te maken. Hoewel dit een extra kostenpost kan zijn, kan het de moeite waard zijn om de levensduur en efficiëntie van uw zonnepanelen te maximaliseren.