Cv-ketel bij Van Langen Installatietechniek

De cv-ketel zorgt voor een warm huis en fijn wooncomfort. Door uw cv-ketel goed te laten onderhouden zorgt u ervoor dat de ketel goed en optimaal blijft werken.  Oude cv-ketel kapot? Schaf dan een nieuwe en energiezuinige cv-ketel aan. 

CV Ketel Van Langen

Cv-ketels

 

Een cv-ketel is een onmisbaar apparaat dat water verwarmt voor diverse huishoudelijke behoeften, zoals ruimteverwarming, douches en kranen. Het proces is eenvoudig: wanneer uw de thermostaat aanpast of een warmwaterkraan opent, treedt de cv-ketel in actie om water te verwarmen. Dit warme water wordt vervolgens naar de gewenste locaties geleid, zoals de kranen en radiatoren.

Hoewel de werking op het eerste gezicht simpel lijkt, zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden bij het begrijpen van de functionaliteit van een cv-ketel.

Cv-ketel kopen vanaf 2026?

Een cv-ketel draagt bij aan het verwarmen van uw huis met behulp van aardgas. Maar met de voortdurende stijging van energieprijzen wordt dit niet alleen duurder, maar ook schadelijker voor het klimaat. Daarom staat ons in 2050 een andere manier van verwarmen te wachten. Het kabinet heeft regelgeving en stimulerings- maatregelen opgesteld om gezamenlijk, waar mogelijk, het gebruik van gas te verminderen.

U hoeft uw vertrouwde cv-ketel in 2026 nog niet direct vaarwel te zeggen. U hoeft uw cv-ketel namelijk pas te vervangen als de ketel echt aan vervanging toe is. Natuurlijk mag u dat eerder doen als u wilt. Deze regel betekent simpelweg dat wanneer uw cv-ketel het begeeft, u kunt kiezen voor een duurzamer alternatief.

Veiligheid en uw

cv-ketel

Ionisatiebeveiliging

Een belangrijk aspect van cv-ketels is de beveiliging die ervoor zorgt dat de gastoevoer stopt wanneer het gas niet goed verbrandt. Dit mechanisme is essentieel voor het waarborgen van veiligheid in huis, aangezien onvolledige verbranding kan leiden tot potentieel gevaarlijke situaties.

Wanneer het gas niet adequaat verbrandt, kan dit leiden tot de vorming van koolmonoxide, een kleurloos en geurloos gas dat ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. De beveiliging van de cv-ketel detecteert dit probleem en stopt onmiddellijk de gastoevoer om mogelijke gevaren te voorkomen.

Door deze beveiligingsfunctie wordt de veiligheid van bewoners gewaarborgd, en het benadrukt het belang van regelmatig onderhoud en controle van cv-ketels om ervoor te zorgen dat ze correct functioneren en veilig blijven in gebruik.

Aan- en afvoer van lucht en gas

Bij het verbranden van gas komen gevaarlijke verbrandingsgassen vrij, wat een potentieel risico vormt voor de bewoners. Om te voorkomen dat deze gassen in huis blijven hangen, voorzien cv-ketels continu in schone luchttoevoer en voeren ze verbrandingsgassen via aparte kanalen af.

De toestroom van schone lucht zorgt voor een optimale verbranding en draagt bij aan de veiligheid in huis door de verspreiding van schadelijke gassen te minimaliseren. Tegelijkertijd worden de verbrandingsgassen afgevoerd via specifieke kanalen, waardoor ze veilig buiten het huis worden geleid.

Deze dubbele aanpak waarborgt niet alleen de veiligheid van bewoners door het minimaliseren van blootstelling aan schadelijke gassen, maar het draagt ook bij aan het behouden van een gezond binnenklimaat. Het benadrukt het belang van een goed ontworpen en onderhouden ventilatiesysteem bij cv-ketels om optimale veiligheid en comfort te garanderen.

Luchtdichte kast

Een cruciaal aspect van cv-ketels is de luchtdichte behuizing waarin gasverbranding plaatsvindt. Deze luchtdichte kast zorgt ervoor dat er geen gas uit de cv-ketel kan lekken, waardoor de veiligheid van het huis wordt gewaarborgd.

Door de gasverbranding te laten plaatsvinden in een afgesloten omgeving, minimaliseren cv-ketels het risico op gaslekkage, wat potentieel gevaarlijke situaties kan veroorzaken. De luchtdichte behuizing zorgt ervoor dat alle gegenereerde warmte en verbrandingsgassen veilig worden gecontroleerd en afgevoerd.

Dankzij deze innovatieve aanpak kunnen bewoners met een gerust hart genieten van de warmte en comfort die cv-ketels bieden, zonder zich zorgen te hoeven maken over mogelijke veiligheidsrisico’s. Het benadrukt het belang van hoogwaardige technologieën en ontwerpkenmerken die bijdragen aan de optimale werking en veiligheid van cv-ketels in huis.

Zo werkt een cv-ketel

Een cv-ketel vervult de essentiële taak van het verwarmen van water, een proces dat plaatsvindt in verschillende fasen. Wanneer u de thermostaat aanpast of een warmwaterkraan opent, stuurt dit een signaal naar de cv-ketel om warm water te leveren.

Het verwarmen van water gebeurt meestal door het verbranden van gas. Gas stroomt via een gasleiding naar de verbrandingskamer van de ketel. Binnen deze kamer bevindt zich een warmtewisselaar, die op een veilige manier de warmte van het verbrande gas overdraagt op het water.

De specifieke werking hangt af van de behoefte. Bij het inschakelen van de verwarming ontvangt de cv-ketel een signaal van de thermostaat die ermee verbonden is. Warm water stroomt vervolgens via de leidingen naar de radiatoren, terwijl het afgekoelde water terugkeert naar de cv-ketel.

Bij het openen van een kraan of douche voor warm water, stroomt water via de waterleiding naar de cv-ketel. Hier wordt het water verwarmd alvorens het naar de kraan of douche stroomt.

Wat klanten over ons zeggen.

Teamfoto Van Langen

Geïnteresseerd in cv-ketel installatie en onderhoud?

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan. Indien de offerte uw interesse wekt, komt een van onze installateurs bij u langs om de situatie ter plaatse te bekijken.

Een cv-ketel installateur kan de situatie in en om uw huis nauwkeurig beoordelen en de mogelijkheden met u bespreken. Op basis daarvan passen wij uw vrijblijvende offerte indien nodig aan.

Z

Vraag vrijblijvend een offerte aan