Cv-ketel storing

Storing aan de cv-ketel

Sommige storingen kun je zelf eenvoudig verhelpen. Scheelt je tijd zonder warm water en leven in een koud huis! Wanneer dit niet lukt, zal Van Langen Installatietechniek uiteraard klaar voor u staan!

Loop onderstaande stappen door om te checken of de ketel in storing zit en wat u er eventueel zelf aan kunt doen.

 

  • Werkt de thermostaat? Het kan zijn dat de batterijen leeg zijn, waardoor er geen signaal wordt doorgegeven aan de cv-ketel.
  • Staat de thermostaat hoog genoeg? Heb je een thermostaat met een digitaal display? Controleer dan of er vreemde meldingen op worden getoond. Zo ja, zoek in de handleiding op wat de melding betekent.
  • Zijn de thermostaatknoppen van de radiatoren opengedraaid?
  • Zit de stekker goed in het stopcontact?
  • Staat de gaskraan open?
  • Zijn de zekeringen (stoppen) nog intact en is de aardlekschakelaar in je meterkast nog aan?
  • Zijn er ergens lekkende warmwaterkranen in huis?
  • Is het extreem koud geweest? Bij extreme kou kan het voorkomen dat de leidingen bevroren zijn (geweest).
  • Zit er voldoende druk op het systeem? De ideale druk is 1.8 bar. Mocht je een warmtepomp hebben: het is niet relevant hoeveel druk daar op zit. Indien de druk lager is dan 1.4 bar, vul deze bij met behulp van het stappenplan voor het bijvullen
  • Indien de cv-ketel na het volgen van deze stappen nog niet draait naar behoren, kun je uitreraard contact opnemen met Van Langen Installatietechniek.

Stappenplan voor het bijvullen

Stap 1

Zet de thermostaat op de laagste stand. Vervolgens zet je de cv-ketel uit. Installaties met een digitaal display kun je uitschakelen via de aan-uitknop. Heeft de installatie geen digitaal display, haal dan de stekker uit het stopcontact. Let op, laat de cv-ketel eerst afkoelen (15 min.). Koud water bijvullen in een warm toestel kan namelijk beschadiging tot gevolg hebben.

Stap 2

Plaats een emmer onder het uiteinde van de slang voor het eventuele lekken. Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan. Laat de vulslang langzaam vollopen, zodat er geen lucht meer in de slang aanwezig is. Draai dan de waterkraan dicht.

Stap 3

Sluit de vulslang aan op de vulkraan van de cv-ketel en draai deze goed vast.

Stap 4

Draai de waterkraan open en vervolgens de vulkraan van de cv-ketel. De vulkraan van de cv-ketel moet je een kwartslag draaien. Als de druk tussen de 1,5 en 2 bar staat, sluit je eerst de vulkraan en daarna de waterkraan. Koppel de vulslang af en laat het water dat nog in de slang zit in een emmer lopen. Bewaar de vulslang dicht bij de cv-ketel.

Stap 5

Je kunt nu de cv-ketel weer aanzetten. Stop de stekker in het stopcontact en zet de kamerthermostaat weer op de gewenste stand.