Warmtepomp kosten

Alle warmtepomp kosten inclusief installatie op een rij

het plaatsen van warmtepompen

Wat kost een warmtepomp?

Wij verkopen een warmtepomp vanaf € 6.500,- inclusief btw en montage. Maar let op: hier kan nog € 2.400,- overheidssubsidie van af worden gehaald. Onderaan de streep komt dat dus neer op € 4.100,-. Dit is een vanaf prijs; er is een hoop factoren die de warmtepomp kosten kunnen beïnvloeden. Denk hierbij aan het type warmtepomp aan de staat van uw cv-ketel. Een warmtepomp kopen is voor veel mensen een serieuze investering. Logisch dat u een goed beeld wilt krijgen van de kosten voordat u een warmtepomp aanschaft. Vraag daarom vrijblijvend een offerte aan, zodat we de kosten kunnen berekenen voor uw persoonlijke situatie.

De prijs voor verschillende soorten warmtepompen

De kosten voor een warmtepomp hangen sterk af van het type warmtepomp waar u voor kiest. Let op: u kunt bij ons uitsluitend terecht voor een full electric of hybride warmtepomp. Wij installeren echter ook lucht-lucht warmtepompen; ook wel bekend als airco installaties.

 

Soort warmtepompGemiddelde kosten warmtepomp inclusief installatie
Lucht-water / Hybride warmtepomp€6.500,-
Lucht-water / Volledig elektrische warmtepomp€14.000
Lucht-lucht warmtepomp (een airco)€1.800

Kosten voor een hybride warmtepomp

Er wordt meestal gekozen voor een hybride warmtepomp, omdat deze warmtepomp slim samenwerkt met de cv-ketel en zorgen voor een aanzienlijke besparing op gas. Wij zijn gespecialiseerd in het installeren van een hybride warmtepomp en kunnen de aanschaf inclusief montage al aanbieden vanaf € 6.500,-. Hier gaat ook nog eens € 2.400,- subsidie van af! Vraag een vrijblijvende offerte aan om een compleet beeld te krijgen van de kosten voor een warmtepomp in uw woning.

Een warmtepomp plaatsen: de kosten

Het kostenplaatje voor een warmtepomp bestaat uit verschillende onderdelen. Uiteraard de aanschafprijs van de warmtepomp zelf, maar ook het leidingwerk en de uren van de warmtepomp installateur zijn niet gratis. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren die de warmtepomp prijs beïnvloeden op een rijtje gezet.

Het model van de warmtepomp

Net zoals bij andere apparatuur, zijn er zowel goedkope als dure modellen van warmtepompen beschikbaar. Om de kwaliteit te kunnen garanderen, werken wij enkel met A-merken. Toch kan ook binnen een merk de prijs per model variëren. Met name het vermogen van de warmtepomp is een bepalende factor voor de kostprijs.

De staat van uw cv-ketel

Een hybride warmtepomp werkt slim samen met uw cv-ketel. De cv-ketel zorgt voor warm tapwater, en de warmtepomp voor het verwarmen van uw woning. Hiervoor is het wel van belang dat u over een moderne cv-ketel beschikt die niet ouder is dan 10 jaar. Als dit niet het geval is, raden wij sterk aan om de ketel te vervangen. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.

De leidingafstand tussen de binnen- en buitenunit

De binnen- en buitenunit van uw warmtepomp moeten met elkaar verbonden worden. In onze prijs zit standaard ± 5 meter leidingwerk inbegrepen. Mocht dit te kort zijn of moeten er extra werkzaamheden uitgevoerd worden om de units met elkaar te verbinden, komen er extra kosten bij kijken.

De aanwezigheid van een dakdoorvoer en stroomvoorziening

Voor de installatie van een warmtepomp is soms een dakdoorvoer nodig en moet er ook een geschikte stroomvoorziening aanwezig zijn. Mocht dit niet aanwezig zijn in uw woning zullen wij extra kosten kunnen rekenen voor het aanleggen hiervan. Indien de benodigde voorzieningen al aanwezig zijn en u slechts uw warmtepomp wilt vervangen, zullen deze kosten niet van toepassing zijn.

De geschiktheid van uw thermostaat

Het kan zijn dat uw huidige thermostaat niet goed kan samenwerken met een warmtepomp. Er zal dan een nieuwe slimme thermostaat moeten worden gemonteerd die past bij uw type warmtepomp. Uiteraard zal een nieuwe thermostaat kosten met zich meebrengen.

Kosten na de aanschaf

Als uw warmtepomp correct is geïnstalleerd, heeft u er in principe weinig omkijken naar. Toch kost een warmtepomp ook na de aanschaf nog geld. Denk aan onderhoud en energieverbruik.

warmtepomp kosten

Warmtepomp onderhoudskosten

Het kan verstandig zijn om uw warmtepomp jaarlijks te laten onderhouden. Zo kunnen eventuele issues vroegtijdig worden waargenomen en hoeven ze niet uit te groeien tot grotere, duurdere problemen. Afhankelijk van de situatie kost warmtepomp onderhoud gemiddeld zo’n €200,- per jaar. Hier kunnen eventueel extra kosten voor onderdelen bijkomen. U kunt ons altijd bellen voor een onderhoudsbeurt, maar u kunt ook een onderhoudscontract afsluiten zodat u zeker weet dat uw warmtepomp in topconditie blijft verkeren.

kosten airconditioning

Kosten voor het energieverbruik van een warmtepomp

Een warmtepomp verbruikt stroom om te kunnen functioneren. Hoeveel energie er verbruikt wordt hangt onder andere af van uw woning en het vermogen van de pomp. Gaat u een warmtepomp kopen? Let dan op het energielabel. Hoe hoger de energie efficiëntieklasse (A+, A++ of A+++) hoe zuiniger de warmtepomp is.
Kosten warmtepomp

Het rendement van warmtepompen

Net zoals de prijs, is ook het rendement en dus de terugverdientijd van een warmtepomp afhankelijk van een hoop variabelen. We zullen uw woning moeten bekijken om een goede inschatting te kunnen maken.

Het rendement wordt onder andere bepaald door:

 • Het model warmtepomp
 • De staat van de warmtepomp
 • De staat van de ketel
 • De omgevingstemperatuur
 • Het verwarmingssysteem in de woning
 • De isolatiewaarde van de woning
 • Het tapwatergebruik

Bij een warmtepomp kijken we naar de COP en SCOP waarden om een beeld te krijgen van het rendement.

COP-waarde

De COP (coëfficiënt of performance) waarde geeft de verhouding aan tussen de warmte die een warmtepomp levert en de elektrische energie die hij verbruikt. Hoe hoger de COP, des te zuiniger de warmtepomp. De terugverdientijd van een warmtepomp met een hoge COP is dus korter.

SCOP-waarde

De SCOP (seasonal coëfficiënt of performance) waarde geeft de gemiddelde efficiëntie van een warmtepomp over een jaar. De SCOP-waarde is nauwkeuriger dan de COP-waarde. Dit schetst een realistischer beeld van het rendement omdat alle seizoenen meegenomen worden in de berekening. De SCOP-waarde die wij aangeven is gebaseerd op een gemiddeld jaar in Nederland. Om de SCOP van een warmtepomp te berekenen wordt er in een bepaalde regio (bijvoorbeeld Alkmaar) van alle COP-waarden in een heel jaar het gemiddelde genomen. Dit wordt bij meerdere afgiftetemperaturen gedaan, met stapjes van 5 graden. Zo weten we van die warmtepomp wat de SCOP is bij het produceren van water van 35, 40, 45 graden, enzovoort.

De warmtepomp terugverdientijd

We berekenen de terugverdientijd van een warmtepomp aan de hand van een voorbeeld.

 Hierbij gaan wij uit van de volgende situatie:

 • Een gemiddelde woning van +/- 20 jaar oud
 • De woning is goed geisoleerd
 • Het gasverbruik is 1400 m3 per jaar
 • De begane grond heeft vloerverwarming
 • De 1e en 2e verdieping hebben radiatoren
 • Het huishouden verbruikt 2500 kWh per jaar
Warmtepomp terugverdientijd

Huidige energiekosten op jaarbasis

1400 m3 x 1,60 = € 2.240,- aan gaskosten
2500 kWh x 0,39 = € 975,- aan stroomkosten
Totale kosten op jaarbasis zonder hybride warmtepomp = € 3.215,-

Energiebesparing dankzij een hybride warmtepomp

70% van 1400 m3 = 980 m3 besparing
Overig gasverbruik = 420 m3
Extra elektraverbruik van de warmtepomp om gas te besparen = 2,2 x 980 m3 = 2156 kWh

warmtepomp kosten

Nieuw gasverbruik door de warmtepomp

420 m3 x 1,60 = € 672,- aan gaskosten
2500 kWh + 2156 kWh = 4656 kWh x 0,39 = € 1.816,- aan stroomkosten
Totale kosten op jaarbasis met een hybride warmtepomp = € 2.488,-

warmtepomp kosten

Besparing dankzij een warmtepomp

Huidige energiekosten per jaar = € 3.215,-
Nieuwe energiekosten per jaar = € 2.488,-
€ 3.215,- – € 2.488,- = € 727,- besparing per jaar!

*Let op; in de berekening zijn we uitgegaan van een gemiddelde stroomprijs van 0,39 euro per kWh en een gemiddelde gasprijs van 1,60 euro per m3. Als u een offerte aanvraagt, kunnen we vrijblijvend een berekening maken op basis van uw situatie.

Maak gebruik van de warmtepomp subsidie

Een warmtepomp is in de regel niet goedkoop. Gelukkig stimuleert de Nederlandse overheid met een warmtepomp subsidie huishoudens en bedrijven om te verduurzamen en daarmee de CO2-uitstoot te verminderen. De ‘Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing’ (ISDE) verlaagt uw investering en verkort daarmee de terugverdientijd aanzienlijk.

U kunt op deze website van de overheid terecht voor meer informatie over de ISDE en het aanvragen ervan.

De subsidies in 2024:

 • Hybride warmtepomp Remeha Elga Ace 4,0 KW: € 2.400,-
 • Hybride warmtepomp Intergas Xtend 5.0 KW: € 2.400,-
 • Hybride warmtepomp Remeha Elga Ace 6,0 KW: € 2.700,-

Onze service en onderhoud na het plaatsen

Een warmtepomp is natuurlijk enkel de prijs waard, als u er een lange tijd van kunt prifiteren. Bij Van Langen begrijpen we dit en daarom vinden we klanttevredenheid erg belangrijk. We zijn dan ook trots op de 4,9 van de 5 sterren op Google, op basis van meer dan 150 reviews. Storingen die voortkomen uit onze montage pakken we altijd direct op. Daarnaast kunt u altijd een losse onderhoudsbeurt aanvragen of onderhoudsabonnement afsluiten om er zeker van te zijn dat uw warmtepomp goed blijft functioneren.

De garantie op onze installatie:

2 jaar garantie op al onze werkzaamheden
2 jaar fabrieksgarantie op de warmtepomp

Veelgestelde vragen over warmtepomp kosten

Wat kost een warmtepomp inclusief installatie?

Als u bij ons een warmtepomp aanschaft, is de installatie altijd bij de kosten inbegrepen. Wij leveren en installeren al warmtepompen vanaf € 6.500,-. Haal daar nog eens € 2.400,- subsidie vanaf en de totaalprijs komt neer op € 4.100,-.

Kan ik een warmtepomp kopen en zelf plaatsen?

Het is in Nederland helaas verboden om als particulier zelf een warmtepomp te installeren. Een verkeerde montage brengt namelijk serieuze veiligheidsrisico’s met zich mee. Hierom mag enkel een monteur met een STEK certificaat en een bedrijf met een BRL100 / F-Gassen certificering een warmtepomp plaatsen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik voor een hybride warmtepomp nodig?

U kunt nog verder verduurzamen, door uw hybride warmtepomp te combineren met zonnepanelen. Gemiddeld zijn 5 tot 7 panelen nodig om uw warmtepomp van voldoende energie te voorzien. Uiteraard kan onze zonnepanelen installateur een exacte berekening maken voor uw situatie.