Zonnepanelen kosten

Alle zonnepanelen kosten inclusief installatie op een rij

Wat kosten zonnepanelen?

Gemiddeld kost een installatie van zes zonnepanelen inclusief montage zo’n € 3.200,-. Dit is wel een ruwe schatting. Er zijn enorm veel factoren die de totale prijs kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan de bedekking van uw dak en de staat van uw meterkast. Niemand wil zonnepanelen kopen zonder precies te weten waar hij of zij aan toe is. Daarom kunt u bij ons een gedetailleerde offerte opvragen waarin we de kosten voor een volledige zonnepanelen installatie in kaart brengen; geheel vrijblijvend!

De kosten per aantal zonnepanelen

Logischerwijs zijn de kosten voor zonnepanelen sterk afhankelijk van het aantal panelen dat geplaatst wordt. Hoeveel zonnepanelen u wilt installeren hangt enerzijds af van uw energiebehoefte, maar anderzijds van de beschikbare ruimte op uw dak. Hieronder geven we een indicatie van de kosten per aantal zonnepanelen Let op: de prijs betreft slechts een indicatie. De uiteindelijke kosten zijn van veel verschillende factoren afhankelijk.

 

Aantal zonnepanelenPrijsindicatie (serie systeem)Opgewekte stroom per jaarOpbrengst per jaar
4 zonnepanelen€2.800,-1720 kWh€670,-
6 zonnepanelen€3.200,-2580 kWh€1.006,-
8 zonnepanelen€3.7003440 kWh€1.342,-
10 zonnepanelen€4.000,-4300 kWh€1.677,-
12 zonnepanelen€4.400,-5160 kWh€2.012,-
14 zonnepanelen€5.000,-6020 kWh€2.348,-
16 zonnepanelen€5.500,-6880 kWh€2.683,-
18 zonnepanelen€6.000,-7740 kWh€3.018,-
20 zonnepanelen€6.400,-8600 kWh€3.354,-

Zonnepanelen plaatsen: de kosten

Er is geen eenduidig antwoord op de vraag ‘wat kost een zonnepaneel?’. Het type paneel en met name de benodigde werkzaamheden voor de zonnepanelen installateur zijn bepalend voor de uiteindelijke kosten. Hieronder hebben we de belangrijkste factoren die de zonnepanelen prijs beïnvloeden op een rij gezet.

Het aantal panelen

Uiteraard is het aantal zonnepanelen dat u wilt installeren bepalend voor de totale kosten. Een paar zonnepanelen op een rijtjeshuis is een stuk goedkoper dan een grote installatie op een bedrijfspand. Het plaatsen van bijvoorbeeld tien zonnepanelen is naar verhouding wel voordeliger dan wanneer we slechts vier panelen plaatsen. Dit omdat niet alle werkzaamheden ook tien keer uitgevoerd hoeven te worden.

Het model van de panelen en het systeem

Er zijn verschillende type zonnepanelen te koop met elk zijn eigen prijskaartje. De zonnepanelen markt ontwikkelt zich snel, en de prijs-kwaliteitverhouding wordt steeds beter. Wij werken momenteel vooral met Jinko Solar zonnepanelen. Deze panelen behouden hun rendement en zijn eerlijk geprijsd. Naast de zonnepanelen is ook de rest van het systeem van invloed op de totaalprijs. Er kan onder andere gekozen worden uit Enphase, GoodWe en Solar Edge.

De helling en opstelling van uw dak

Belangrijk voor het rendement maar ook voor de montagekosten,  de helling en opstelling van uw dak. De zonnepanelen dienen zo gemonteerd te worden, dat ze zo veel mogelijk zonuren krijgen. Idealiter is dit een hoek van 35 graden, gericht op het zuiden. Heeft uw woning bijvoorbeeld een plat dak, dan zullen de panelen op een speciale stellage gemonteerd moeten worden, wat uiteraard extra kosten met zich mee brengt.

De bereikbaarheid en bedekking van uw dak

Ook de bereikbaarheid van het dak kan de kosten beïnvloeden. Kunnen de zonnepanelen installateurs eenvoudig op uw dak aan het werk, of moeten er extra veiligheidsmaatregelen getroffen worden? Daarnaast is ook de bedekking van uw dak (zoals dakpannen, golfplaten, staal of bitumen) van invloed. Het montagesysteem en de werkzaamheden verschillen per type dakbedekking.

De staat en locatie van de meterkast

Uiteraard moeten de zonnepanelen uiteindelijk bij uw energiemeter uitkomen. Hiervoor moeten we bij de meterkast zijn. Zonnepanelen kunnen doorgaans niet zomaar op de meterkast worden aangesloten. Vaak zijn hiervoor nog werkzaamheden nodig. Daarnaast is ook de afstand tussen de panelen en de meterkast van invloed op de prijs. Hoe langer de afstand en complexer de route is die de kabels moeten afleggen, hoe hoger de prijs wordt.

Het rendement en de terugverdientijd van zonnepanelen

Een zonnepanelen installatie is niet goedkoop, maar kan op de lange termijn geld besparen! Net zoals de prijs, is ook het rendement en dus de terugverdientijd van zonnepanelen afhankelijk van een hoop variabelen. We zullen uw woning moeten bekijken om een goede inschatting te kunnen maken.

De maandelijkse opbrengst wordt onder andere bepaald door:

 • Tijd van het jaar
 • Het weer
 • Temperatuur van de panelen
 • Aanwezigheid van schaduw
 • De legrichting
 • Het aantal panelen

De opbrengst van zonnepanelen berekenen

In Nederland wekt 1 Wattpiek (Wp) gemiddeld 0,88 kilowattuur (kWh) per jaar op. U kunt het rendement van uw zonnepanelen berekenen met de volgende som: (Wp van 1 paneel x het aantal panelen) x 0,88 = opbrengst per jaar.

Voorbeeld som

Stel u heeft een zonnestroom installatie met 6 panelen van 430 Wp, dan is de rekensom als volgt: 6 x 430 = 2580. 2580 x 0,88 = 2270. Uw opbrengst is dus gemiddeld 2270,4 kWh per jaar. Om de maandopbrengst te berekenen kunt u dit getal delen door 12, wat neerkomt op gemiddeld 189,2 kWh per maand. Let op: dit blijven schattingen. Bovengenoemde factoren kunnen de opbrengst sterk beïnvloeden.

In onze offertes geven wij altijd een geschatte opbrengst van uw systeem in het eerste jaar, dit blijft een schatting omdat wij helaas geen invloed hebben op het aantal zonuren!

het plaatsen van zonnepanelen

Bestaat er zoiets als zonnepanelen subsidie?

Helaas zit er geen subsidie op zonnepanelen. Toch zijn er wel degelijk regelingen vanuit de overheid die financieel voordeel bieden bij de aankoop van zonnepanelen. Zo zit er op zonnepanelen géén btw, waardoor we de kosten laag kunnen houden. Ook kunt u goedkoop geld lenen voor de aankoop en installatie van zonnepanelen. Tot slot zorgt de salderingsregeling ervoor dat u uw zelf geproduceerde elektriciteit mag terugleveren aan het stroomnet. Dit kunt u vervolgens wegstrepen tegen uw verbruik op een later moment.

U kunt op deze website van de overheid terecht voor meer informatie over de financiële regelingen met betrekking tot de aanschaf en installatie van zonnepanelen.

Wat houdt de salderingsregeling in?

U heeft vast weleens van de ‘salderingsregeling’ gehoord, maar hoe zat het ook alweer? Uw zonnepanelen zullen niet 24/7 voor elektriciteit zorgen. ’s Nachts of tijdens de wintermaanden zal u afhankelijk blijven van het stroomnet. Daarentegen kunt u op zonnige dagen meer stroom opwekken dan u gebruikt. De zonnepanelen salderingsregeling houdt in dat u de extra opgewekte stroom mag wegstrepen tegen uw verbruikte stroom. Dit kan dus aanzienlijk schelen in de portemonnee! Er waren plannen om de salderingsregeling af te bouwen, maar de Eerste Kamer heeft toch besloten om de regeling voorlopig in stand te houden.

Onze service en onderhoud na het plaatsen

Zonnepanelen zijn eigenlijk altijd een lange termijn investering. U wilt er dan ook vanuit kunnen gaan dat uw installatie lang zijn werk blijft doen. Bij Van Langen begrijpen we dit en daarom vinden we de klanttevredenheid erg belangrijk. We zijn dan ook trots op de 4,9 van de 5 sterren op Google, op basis van meer dan 150 reviews. Storingen die voortkomen uit onze montage pakken we altijd direct op. Verder zijn onze zonnepanelen in principe onderhoudsvrij. De panelen hebben een extra harde coating als toplaag, waardoor ze gewoon schoon regenen bij een flinke regenbui.

De garantie op onze installatie:

 • 2 jaar garantie op al onze werkzaamheden
 • 25 jaar fabrieksgarantie op de zonnepanelen
 • 30 jaar opbrengstgarantie op de zonnepanelen
 • 25 jaar garantie op de Micro omvormers van Enphase
 • 10 jaar garantie op de omvormers van GoodWe (1-fase)
 • 5 jaar garantie op de omvormers van GoodWe (3-fase)
 • 12 jaar garantie op de omvormers van SolarEdge
 • 25 jaar garantie op de optimizers van SolarEdge
zonnepanelen laten plaatsen

Veelgestelde vragen over zonnepaneel kosten

Wat is de prijs voor zonnepanelen inclusief montage?

Gemiddeld kost een installatie van zes zonnepanelen inclusief montage zo’n € 3.200,-. De kosten van zonnepanelen hangen echter van veel variabelen af. Denk aan: het soort dak op uw huis, het gewenste systeem en benodigde aanpassingen aan uw meterkast. Daarnaast is het belangrijk om niet enkel naar de prijs te kijken, maar ook naar de besparing die het oplevert. Vraag een vrijblijvende offerte aan voor een duidelijk kostenplaatje.

Kan ik zonnepanelen kopen en zelf plaatsen?

In tegenstelling tot een airco en een warmtepomp, mag een particulier wel zelf zonnepanelen plaatsen. Hier is geen specifieke certificering voor nodig. Het is uiteraard wel van belang dat u over voldoende technische kennis beschikt om met elektronische apparatuur te werken. Neem ook de nodige veiligheidsmaatregelen wanneer u op een dak gaat werken!

Wat kosten 10 zonnepanelen?

De kosten voor het laten installeren van 10 zonnepanelen hangt natuurlijk van een hoop factoren af. Gemiddeld rekenen wij € 4.000,- voor een dergelijke installatie, maar de eindprijs kan hoger of lager uitvallen afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Vraag vrijblijvend een offerte aan om een gedetailleerde inschatting te ontvangen.